top of page
  • Wim Haghenbeek

Gele rozen gezocht voor de dag van Sant Jordi

Bijgewerkt op: 8 mei

Catalanen dragen hun tradities hoog in het vaandel. Op straatfestivals en dorpsfeesten allerhande staan er op het programma steevast castellers (menselijke kastelen), sardana (een voor buitenstaanders moeilijk te vatten dans), botifarrada (gegrilde worst), calçotada (geroosterde ajuin die op selderij lijkt) en correfocs (een in duivels verklede groep die met een vuurspektakel door de straten rent). Ook op veel jongens- en meisjesnamen komt er geen roest: Laia, Núria, Mireia, Jordi, Oriol, Pau, Xavi,… en op 23 april staan er voor het feest van Sant Jordi op iedere straathoek boeken- en rozenverkopers.

Sant Jordi (Sint Joris) is de patroonheilige van Catalonië. Volgens een middeleeuwse legende doodde ridder Jordi in de buurt van het Catalaanse stadje Montblanc een prinses die ten prooi was gevallen aan een draak die de omgeving terroriseerde. Uit het bloed van de wonde waar Sant Jordi zijn lans in de draak had geplant bloeide er een rode roos op. 23 april is daarom een Catalaans alternatief van Valentijnsdag. Mannen schenken die dag een rode roos aan hun geliefde en vrouwen kopen voor hun man een boek. 23 april is ook Unesco Werelddag van het boek.


Het burgerplatform Òmnium Cultural stelde begin maart voor om dit jaar massaal gele rozen te kopen i.p.v. rode als uiting van protest tegen de voorhechtenis van de Catalaanse activisten en politici. Het initiatief van Òmnium wil ook een hommage zijn aan de president van Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en de leider van het andere burgerplatform ANC, en kandidaat minister-president voor de Catalaanse deelregering, Jordi Sànchez. De kleur geel is sinds 16 oktober vorig jaar, toen Sànchez en Cuixart naar de gevangenis werden gestuurd, de kleur van het Catalaanse nationalisme geworden, vooral in de vorm van gele lintjes.


Gele rozen Sant Jordi 2018

De tekst “Deze Sant Jordi is de roos geel” werd uiteindelijk gewijzigd in “Deze Sant Jordi is ook geel”.


Kwekers en bloemenhandelaars stonden op hun achterpoten en waarschuwden dat de Catalaanse markt niet op korte tijd zoveel gele rozen kan voorzien omdat die kleur nauwelijks wordt geproduceerd in Catalonië. 95% van de rozen die op de dag van Sant Jordi worden verkocht zijn rood en de overige 5% hoofdzakelijk wit en roze. Slechts tussen 0,5 miljoen en 1 miljoen van de 7 miljoen verhandelde stuks zijn made in Catalonia, de rest komt vooral uit Colombia, Ecuador en Nederland.


Na overleg van Òmnium met belangengroepen van de rozensector kwam het volgende compromis uit de bus: omdat rood symbool staat voor liefde en passie zullen slechts 5% gele rozen worden verkocht. Naar schatting zullen er op iedere 100 rozen 99 rood zijn en 1 geel. Rode rozen zullen wel worden aangeboden in een papieren omhulsel met een geel lintje errond voor wie dat wenst.


0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page